PROFIL

Nume: Kovacs Antonia Alina
Localitate: Cluj-Napoca
Înălţime: 164 cm
Greutate: 49 kg (în sezon); 58 kg (extra-sezon)
Ocupație: antrenor personal
Pasiuni: psihologia, desenul, gătitul
Facebook: Tony Antonia-Bikini Fitness (pagină oficială)

REZULTATE PROFESIONALE:
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Babeș-Bolyai, Extensia Cluj-Napoca
Masteratul de Terapia limbajului și audiologie educațională
Fitness Instructor la ABC Fitness School
Certificat de Agenția Naționala Anti-Doping

ISTORIC COMPETIȚIONAL

LOCUL 1 LA ETAPA ZONALĂ A CAMPIONATULUI NAȚIONAL DE FITNESS ȘI CULTURISM – BIKINI FITNESS
LOCUL 2 LA PRO NUTRITION GRAND PRIX 2015 (CONCURS INTERNAȚIONAL ) – BIKINI FITNESS
LOCUL 2 LA PRO NUTRITION GRAND PRIX 2016 (IFBB – CONCURS INTERNAȚIONAL) – BIKINI FITNESS
LOCUL 4 LA TIGER CLASSIC 2016 (CONCURS INTERNAȚIONAL) – BIKINI FITNESS
LOCUL 4 LA CAMPIONATUL NAȚIONAL DE FITNESS ȘI CULTURISM – BIKINI FITNESS

PRIMUL PAS

Am început să merg la sală ca orice altă persoană: cu un obiectiv. Acest obiectiv a fost să îmi câștig un aspect estetic, plăcut ochiului și să acumulez masă musculară, având în vedere că eram foarte slabă, iar tipul meu somatic ectomorf îmi dădea o trăsătură firavă, fără formă. Efectele pozitive ale schimbării stilului de viață nu au fost doar cele fizice: am devenit mai încrezătoare, mai deschisă, am realizat că trebuie să înveți să iubești ce ești, ce mănânci, ce faci…
După ce au început să apară rezultatele, am fost solicitată să lucrez într-o sală ca și antrenor.

De aici, de la Kos Gym Sebeș, județul Alba a început povestea. În acest context, aveam nevoie și de o diploma care să ateste cunoștințele mele vechi și cele noi. M-am informat si am aflat că Streza Claudiu este formator ABC Fitness School în zona mea. Când Claudiu m-a văzut, mi-a spus că am o structură foarte bună pentru bikini fitness și că trebuie neapărat să concurez. Am fost foarte sceptică, nu mă vedeam acolo, mă subestimam. Claudiu a avut un rol foarte mare și pe această parte, motivațional. A fost antrenorul meu, psihologul meu și uneori părinte. Cu susținerea “Asociația Club Sportiv Streza Team” și cu voință de fier, am rezultate frumoase pe plan profesional.

ATLETĂ ȘI ANTRENOARE
Munca din sală ca și antrenor și drumul până la scenă m-au îmbogățit permanent cu cunoștințe.
Fiecare pregătire pentru o competiție reprezintă o greutate, presărată cu obstacole. Cel puțin așa simte sportivul în cauză. Totul e atât de greu uneori și nu de puține ori vrei să renunți. Cred că acesta este greutatea pe care o întâmpină fiecare sportiv – autocontrolul. Mâncarea devine cel mai mare dușman al tău și oricât vrei să diminuezi importanța acesteia, e aproape imposibil pentru că este mai mult decât o “poftă”, se resimte fiziologic. De aceea alimentația mea este bine pusă la punct și chiar dacă sunt în afara sezonului competițional, mănânc doar în weekend ce “nu ar trebui”, dacă îmi este poftă (deși alegând să am mese și gustări sănătoase, reduc în mod natural pofta de alimente nesănătoase).
Toate aceste schimbări au presupus restabilirea propriilor priorități, și implicarea totală pentru oamenii pe care îi antrenez. Fiind un model pentru ei, am grijă să pun și eu în practică, ceea ce le cer lor să facă.

NOI PROVOCĂRI
În momentul de față sunt și antrenoare Pro Nutrition Fit Challenge, un concurs care mă provoacă și cred că mă ajută să evoluez. Vreau să văd ce pot face într-un timp scurt, cu un obiectiv atât de greu de îndeplinit în acest context. Să acumulezi masă musculară cere mult timp și sacrificii pe măsură, pe când să slăbești nu necesită atâtea resurse temporale.
Am stabilit împreună un program de nutriție echilibrat care să vină în susținerea reușitei și un program de antrenament la fel de calculat. Nu a fost greu pentru că nu a trebuit să schimb persoana, trăsături de comportament sau psihic, ci acțiunile ei. Am adus un plus de cunoștințe lângă un munte de voință și pozitivitate. Îmi place mult să lucrez cu ea și sunt convinsă că vom obține rezultate excelente.

Exerciții importante pentru dezvoltarea mușchilor

Genuflexiunile fac parte din antrenamentul coapselor și trebuie executate corect, fără ca genunchiul să depășească vârful piciorului. Acest exercițiu de bază nu trebuie să lipsească din antrenamentul nimănui, indiferent de obiectiv. Diferența se va face la greutatea cu care este lucrat, repetări și combinație de alte exerciții.

Și îndreptările sunt indispensabile, fiind un exercițiu atât de complex cu o putere mare de dezvoltare. Bicepsul femural, fesierii, lombarii, abdomenul, trapezul, antebrațul, toate sunt grupe musculare vizate în executarea acestui exercițiu. Sfatul meu este să nu îl evitați din comoditate! Din păcate mulți au această tendință.

Pentru trenul superior, împinsul cu bara olimpică/gantere îl recomand în primul rând. Pectoralii, tricepsul și deltoizii, se bucură de cea mai mare atenție.

Tracțiunile au un rol la fel de important în dezvoltarea musculaturii trenului superior, și vin cu un “must” în antrenamentul spatelui. Pentru că un începător nu poate executa tracțiuni la bara fixă, exercițiul premergător va fi tracțiunea la helcometru, cu prize pronație și supinație.

SURSA articol: www.pronutrition.ro

Vă recomandăm și

Lasă un comentariu